Vauvahieronta

auttaa vatsakipuihin ja univaikeuksiin sekä helpottaa vauvan lihasjännityksiä

Vauvahieronta on ollut vuosisatoja luonnollinen osa vauvan päivittäisessä hoidossa. Erityisesti itämaisissa kulttuureissa, mutta myös Afrikassa on hierottu vauvoja. Vauvahieronnalla tarkoitetaan stimuloivia sivelyä ja hellää kosketusta. Hellivällä ihon kosketuksella voidaan samalla seurustella lapsen kanssa. Kosketuksen avulla vauva oppii ymmärtämään kehonsa rajat ja tiedostamaan kehon eri osien liittyvän toisiinsa. Vauvahieronta tukee lapsen kokonaisvaltaista kehitystä.


Erityisen tärkeänä vauvahierontaa pidetään niille lapsille, jotka ovat kokeneet vaikean syntymän tai joutuneet sairauden vuoksi olemaan erossa vanhemmistaan. Tutkimusten mukaan hierontaa saaneet keskoslapset hahmottavat nopeammin ympäristöään, rauhoittuvat helpommin ja heidän motoriset taitonsa kehittyvät nopeammin hieronnan avulla. Itkuisille ja levottomalle lapselle vauvahieronta tuo läheisyyttä sekä lohtua.

Vauvat kärsivät usein erilaisista vatsavaivoista. Hieronta vaikuttaa kehon sisäisiin toimintoihin verenkiertoon, hengitykseen, ruoansulatukseen ja suoliston toimintaan. Selällään tai vatsallaan oleminen saattaa aiheuttaa vauvoille erilaisia lihasjännityksiä. Vauvahieronta on yksi tapa lievittää näitä kipuja. Kun vauva oppii rentoutumaan hieronnan avulla, myös vauvan unen laatu paranee.

Vauvojen koliikkiin apua vyöhyketerapialla

Koliikin yhdeksi syyksi on arveltu vauvan ruuansulatusjärjestelmän kehittymättömyyttä sekä toiminnallisia häiriöitä. Syitä on etsitty myös imettävän äidin ruokavaliosta. Vyöhyketerapiasta ja vauvahieronnasta on saatu apua ja helpotusta koko perheelle.


Vauvoja hierottaessa pätevät usein samat asiat kuin aikuisiakin hoidettaessa. Eri puolilla kehoa sijaitsee heijastejärjestelmiä. Vauvoilla käsittelyn painopiste on suoliston, niskan ja selän heijasteiden käsittelyssä.

Vauvahieronta -opastus kestää noin puolisen tuntia (varaa aikaa 45-60 min), hoito tapahtuu aina vauvan ehdoilla. Ennen vauvahierontaan tuloa tulee syömisestä olla kulunut noin puoli tuntia. Vauvahieronta tehostaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, joten varaa vauvalle mukaan pyyhe, ylimääräinen vaatekerta ja varavaippa.

Vauvahieronta -opastus 45-60 min

Vauvahierontaohjeen saa kotiin

Kasvonmuodon,

Kulmakarvan,

Silmälasin,

Sille sangan,

Pikku suukon,

Leuan, kaulan,

Untuvikon muistan vauvan,

Käden annoit, Valan vannoit,

Rinnan kuljen,

Paidan suljen,

Jalan perät, jalkaterät,

Vauvan käännän, päätä väännän,

Niska peppu,

Pikku heppu,

Jalan perät, jalkaterät,

Vielä pientä keinuttelen, tukevasti heiluttelen.

Vauvahierontaloru, Ritva Kuusisto